A fost inaugurată cea mai mare centrală termoelectrică solară din lume cu putere de 392 MW

ivanpah_mingassonNRG Energy, Google şi BrightSource Energy au dat în funcţiune cea mai mare centrală termoelectrică solară din lume, capabilă să alimenteze cu electricitate un oraş cu 140.000 case.

Complexul se află în deşertul Mojave la 64 km de Las Vegas și se întinde pe aproximativ 1600 hectare. Acesta foloseşte nu mai puţin 350.000 oglinzi controlate de calculator, fiecare cu suprafaţa unei uşi de garaj, pentru a îndrepta razele soarelui spre cele 3 boilere instalate în vârful unor turnuri înalte de 140 metri.

Energia solară concentrată cu ajutorul celor aproape 9 km² de oglinzi este transferată boilerelor străbătute de ţevi umplute cu apă sub presiune. Electricitatea este generată cu ajutorul unor turbine convenţionale alimentate cu aburul supraîncălzit generat de boilere.

Ivanpah_Solar_Power_Facility_OnlineDeşi ideală pentru proiecte solare de energie regenerabilă, clima deşertică nu este favorabilă pentru exploatarea termocentralelor în sistem convenţional, bazate pe turbine cu abur. Motivul este necesarul mare de apă utilizată pentru producerea de abur sub presiune. Soluţia găsită în cazul de faţă este înlocuirea turnurilor de răcire cu schimbătoare de căldură răcite cu aer, capabile să recupereze aburul rezidual pierzând cu până la 90% mai puţină apă.

ivanpah-aerial-shotBotezat Ivanpah Solar Electric Generating System, complexul realizat cu o investiţie de 2.2 miliarde dolari reduce emisiile de dioxid de carbon cu mai mult de 400.000 tone anual.

Investiţia nu va putea fi amortizată prea curând din moment ce costurile asociate producerii de electricitate  în sistem termo-solar ajung la 261 dolari per megawatt, iar la o centrală convenţională pe cărbune poate produce 1Mwh de electricitate la un cost de numai 100 dolari.

Sursa – http://en.wikipedia.org/wiki/Ivanpah_Solar_Power_Facility

Autor – AMA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


− 5 = doi

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>