Compania China National Electric Engineering dorește să realizeze un grup de 300 MW la RAAN Turnu Severin

 

Compania China Naţional Electric Engineering dorește realizarea în parteneriat cu Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), unui grup de 300 MW la termocentrala Halânga, din judeţul Mehedinţi, investiţie evaluată la 350 milioane de dolari, a anunţat Rodin Traicu, membru în Comisia de Servicii şi Industrii din Camera Deputaţilor.

646x404Investiţia vizează şi modernizarea carierei de lignit de la Husnicioara. Aceasta face parte din Complexul Energetic Oltenia, dar domnul Traicu a menţionat că această societate a decis, în vederea listării la bursă, externalizarea carierelor Husnicioara şi Berbeşti, aceasta din urmă alimentând CET Govora.
„S-a elaborat studiul de fezabilitate, suntem în faza elaborării caietului de sarcini. La proiect s-a precalificat China Naţional Electric Engineering, urmează o vizită tehnică. Caietul de sarcini va fi pus pe SEAP. Estimez că la sfârşitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie va fi realizată licitaţia, apoi în 30 de zile va fi semnat contractul”, a spus domnul Traicu la Focus Energetic.
Acesta a mai afirmat că se ia în considerare şi varianta prin care cele două cariere pot deveni un producător independent, care să alimenteze şi o serie de centrale termice din Arad şi Timişoara.
RAAN se află în insolvenţă de câteva luni, iar Complexul Oltenia va fi listat la Bursă de Valori Bucureşti (BVB) în anul 2014.
Întrebat de ce se mai concep astfel de proiecte din moment ce în România există deja excedent de producţie la energia electrică, Rodin Traicu a afirmat că acestea sunt gândite în contextul concurenţei care va exista din 2018 la nivel regional şi din 2020 la nivel european, potrivit directivelor europene.
„Consumatorul în piaţă nu are sentimente patriotice, fie că vorbim de lapte, cozi de avion sau produse siderurgice. Gândim acum investiţii, le punem în aplicare şi se vor vedea peste 5-7 ani”, a menționat acesta.
La rândul sau, Niculae Havrileţ – preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) – a spus că este o luna de când România exportă zilnic 700-900 MW, după ce instituţia pe care o conduce a desfiinţat taxele de import-export.
Autor – AMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


+ trei = 9

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>