Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) si compania japoneza Marubeni Corporation au semnat, marti, Memorandumul de Intelegere pentru realizarea unei centrale cu pornire rapida la Fantanele, in judetul Mures, printr-o investitie totala de 150 de milioane de euro.
„Este un proiect de tip producator independent de energie si consideram ca va fi de natura sa aduca o contributie importanta in stabilitatea sistemului energetic. Este necesara realizarea unor centrale cu pornire rapida pentru cazul nostru 7 – 10 minute, care sa poata echilibra sistemul energetic national. Acesta este principalul scop pentru care intentionam sa realizam aceasta investitie de 150 milioane euro, care prevede instalarea unor grupuri de tip aeroderivativ cu turbine cu gaze, care au o pornire rapida si posibilitatea de incarcare de asa maniera incat sa poata sa asigure rezerva tertiara rapida pentru sistemul energetic national si in acelasi timp alte servicii de sistem cum ar fi reglajul secundar, putere, frecventa. Este o capacitate de tip nou pentru societatea noastra, care dispune de o capacitate instalata de 1.300 MW”, a declarat Dan Stefan Cetacli, director general ELCEN, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, in aceasta perioada se va stabili si schema de finantare. „Este o investitie la care partea romana intra initial cu terenul cu utilitati, pe care noi il detinem pe fosta locatie a centralei termoelectrice Fantanele. Este o locatie situata in centrul tarii care dispune pe deoparte de alimentarea cu gaze naturale in zona existand o statie de reglaj gaze de inalta si medie presiune stiind ca in acea zona exista extractii de gaze. La o centrala de asemenea capacitate discutam de maxim un om pe MW, deci estimam ca 150 de locuri de munca intr-o prima faza, pana la maxim 250 avand in vedere si activitatile conexe. Pentru partea de montaj este posibil ca pe toata durata activitatii sa mai fie 150 – 200 de persoane„, a precizat Cetacli.
Prezent la eveniment, Constantin Nita, ministru delegat pentru Energie, a spus ca s-a preocupat, in ultima perioada, de atragerea de noi investitii. „Saptamana trecuta am inaugurat lucrarile la instalatia de desulfurare la centrala de la Paroseni pe care tot Marubeni a facut-o, investitii de 65 milioane euro. Am prezentat in China proiecte de investitii de aproape opt miliarde euro. Cu firme chinezesti am semnat cateva protocoale de colaborare, cateva memorandumuri care sper ca din aceasta toamna sa prinda contur, in sensul semnarii contractelor respective de investitii. Si acest memorandum (pentru proiectul de la Fantanele n.r.) reprezinta inceputul unui contract care sper ca, pana la sfarsitul anului, atat ELCEN cat si Marbubeni sa se inteleaga asupra proiectului si noi sa putem asista si la semnarea contractului final. Asta inseamna crearea de noi locuri de munca, investitie moderna la nivel european si mondial, inseamna ca suntem pe un drum bun in ceea ce priveste modernizarea sistemului energetic national. Asteptam aceasta mare companie sa vina si in alte proiecte. Ne intereseaza mai ales in modernizarea centralelor de carbune, de ce nu si in domeniul nuclear„, a explicat Nita.
Acesta a mai spus ca ELCEN urmeaza sa treaca in subordinea Primariei in cel mult un an pentru ca dureaza toate formalitatile legate de organizare si fuziune. „Fantanele va ramane la Ministerul Energiei. Se va face divizare pentru ca nu are ce sa faca Primaria Bucuresti cu centrala de la Fantanele. In momentul divizarii societatea care ramane ii vom da o denumire si ea va prelua toate drepturile si obligatiile ce-i revin. Marubeni va avea majoritatea in aceasta societate mixta”, a mai declarat Nita. Documentul vizeaza realizarea unui Proiect de tip „Green/Brown Field” pe amplasamentul de la Fantanele, judetul Mures. Proiectul va fi realizat intr-o structura de societate mixta, care va functiona ca Producator Independent de Energie si consta in realizarea unor instalatii de turbine cu gaze cu pornire rapida de tip aeroderivativ, in ciclu simplu, amplasate in incinta fostei Centrale Termoelectrice Fantanele, dezafectata in prezent. Puterea instalata va fi de aproximativ 250 MW, iar costul total al investitiei este de circa 150 milioane euro.