CE investigheaza ordonanta de urgenta privind energia regenerabila

 

Energie surse regenerabile_Directia Generala Concurenta a Comisiei Europene a inceput procedurile preliminare de investigare a prevederilor OUG privind sprijinul pentru energia regenerabila, la cererea Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice, care apreciaza ca noile reglementari sunt neclare, abuzive si neconstitutionale.

Asociatia noastra a notificat DG Competition, aratand intentia Guvernului de implementa masuri cu un caracter distorsionant pentru piata de energie electrica. Urmare a notificarii, DG Competition a informat asociatia, in data de 13 iunie, ca s-a demarat o procedura preliminara de investigare a masurilor continute in actul normativ propus de Guvern“, se arata intr-un comunicat al RPIA (Romanian Photovoltaic Industry Association).

Asociatia mentioneaza ca in prezent analizeaza toate caile legale disponibile la nivel national si international pentru stoparea ordonantei de urgenta, prin care este amanata acordarea unor certificate verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice.

Reprezentantii asociatiei apreciaza ca masurile din acest act normativ sunt “neclare, abuzive si neconstitutionale“, blocand in totalitate sectorul de energie regenerabila din Romania.

Nu numai investitorii, ci si consumatorii finali sunt prejudiciati. Desi acestora din urma li s-a creat impresia utopica a protectiei ce le va fi asigurata prin masurile anticipate, in realitate prevederile adoptate distorsioneaza piata de energie electrica in general, prin introducerea de exceptii, restrictii, prevederi confuze si retroactive“, se mentioneaza in comunicat.

Ordonanta de urgenta, adoptata la inceputul lunii iunie, prevede printre altele amanarea, in perioada 1 iulie 2013 – 1 ianuarie 2018, a unui numar certificate verzi, in functie de tehnologia  folosita la producerea electricitatii.

Reprezentantii mai multor companii si asociatii din domeniu au contestat propunerile Guvernului.

Sursa – Scris de Ada Gavrilescu – http://www.energyonline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


trei + = 7

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>