Cablul care se poate repara singur

Cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Nord au facut o descoperire foarte importanta pentru viitorul produselor electronice si nu numai. Utilizand metal lichid si polimeri speciali, oamenii de stiinta au reusit sa creeze fire conductibile electric care pot fi intinse sau chiar rupte, dar care au capacitatea de a se “regenera”.

Tehnologia va putea fi folosita in special in domeniul sistemelor electronice care sunt supuse unor tensiuni mecanice mari.
Cercetatorii de la NCSU au realizat noua tehnologie prin introducerea unui fir din metal lichid (combinatie de indiu si galiu), intr-un invelis din polimer. Atat timp cat metalul lichid se afla in tubul (firul) respectiv, el poate fi indoit si manipulat fara probleme, rezistand unor tensiuni destul de mari.

Mai interesant este faptul ca si daca invelisul din polimer se rupe la un moment dat, metalul lichid oxideaza instantaneu si creeaza un invelis dur care previne ruperea totala a cablului.

In plus, chiar si daca este taiat, cablul poate fi reparat prin simpla unire a capetelor rupte, iar procesul de autolipire dureaza aproximativ 10 minute.

A fost inaugurată cea mai mare centrală termoelectrică solară din lume cu putere de 392 MW

ivanpah_mingassonNRG Energy, Google şi BrightSource Energy au dat în funcţiune cea mai mare centrală termoelectrică solară din lume, capabilă să alimenteze cu electricitate un oraş cu 140.000 case.

Complexul se află în deşertul Mojave la 64 km de Las Vegas și se întinde pe aproximativ 1600 hectare. Acesta foloseşte nu mai puţin 350.000 oglinzi controlate de calculator, fiecare cu suprafaţa unei uşi de garaj, pentru a îndrepta razele soarelui spre cele 3 boilere instalate în vârful unor turnuri înalte de 140 metri.

Energia solară concentrată cu ajutorul celor aproape 9 km² de oglinzi este transferată boilerelor străbătute de ţevi umplute cu apă sub presiune. Electricitatea este generată cu ajutorul unor turbine convenţionale alimentate cu aburul supraîncălzit generat de boilere.

Ivanpah_Solar_Power_Facility_OnlineDeşi ideală pentru proiecte solare de energie regenerabilă, clima deşertică nu este favorabilă pentru exploatarea termocentralelor în sistem convenţional, bazate pe turbine cu abur. Motivul este necesarul mare de apă utilizată pentru producerea de abur sub presiune. Soluţia găsită în cazul de faţă este înlocuirea turnurilor de răcire cu schimbătoare de căldură răcite cu aer, capabile să recupereze aburul rezidual pierzând cu până la 90% mai puţină apă.

ivanpah-aerial-shotBotezat Ivanpah Solar Electric Generating System, complexul realizat cu o investiţie de 2.2 miliarde dolari reduce emisiile de dioxid de carbon cu mai mult de 400.000 tone anual.

Investiţia nu va putea fi amortizată prea curând din moment ce costurile asociate producerii de electricitate  în sistem termo-solar ajung la 261 dolari per megawatt, iar la o centrală convenţională pe cărbune poate produce 1Mwh de electricitate la un cost de numai 100 dolari.

Sursa – http://en.wikipedia.org/wiki/Ivanpah_Solar_Power_Facility

Autor – AMA

 

Compania China National Electric Engineering dorește să realizeze un grup de 300 MW la RAAN Turnu Severin

 

Compania China Naţional Electric Engineering dorește realizarea în parteneriat cu Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), unui grup de 300 MW la termocentrala Halânga, din judeţul Mehedinţi, investiţie evaluată la 350 milioane de dolari, a anunţat Rodin Traicu, membru în Comisia de Servicii şi Industrii din Camera Deputaţilor.

646x404Investiţia vizează şi modernizarea carierei de lignit de la Husnicioara. Aceasta face parte din Complexul Energetic Oltenia, dar domnul Traicu a menţionat că această societate a decis, în vederea listării la bursă, externalizarea carierelor Husnicioara şi Berbeşti, aceasta din urmă alimentând CET Govora.
„S-a elaborat studiul de fezabilitate, suntem în faza elaborării caietului de sarcini. La proiect s-a precalificat China Naţional Electric Engineering, urmează o vizită tehnică. Caietul de sarcini va fi pus pe SEAP. Estimez că la sfârşitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie va fi realizată licitaţia, apoi în 30 de zile va fi semnat contractul”, a spus domnul Traicu la Focus Energetic.
Acesta a mai afirmat că se ia în considerare şi varianta prin care cele două cariere pot deveni un producător independent, care să alimenteze şi o serie de centrale termice din Arad şi Timişoara.
RAAN se află în insolvenţă de câteva luni, iar Complexul Oltenia va fi listat la Bursă de Valori Bucureşti (BVB) în anul 2014.
Întrebat de ce se mai concep astfel de proiecte din moment ce în România există deja excedent de producţie la energia electrică, Rodin Traicu a afirmat că acestea sunt gândite în contextul concurenţei care va exista din 2018 la nivel regional şi din 2020 la nivel european, potrivit directivelor europene.
„Consumatorul în piaţă nu are sentimente patriotice, fie că vorbim de lapte, cozi de avion sau produse siderurgice. Gândim acum investiţii, le punem în aplicare şi se vor vedea peste 5-7 ani”, a menționat acesta.
La rândul sau, Niculae Havrileţ – preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) – a spus că este o luna de când România exportă zilnic 700-900 MW, după ce instituţia pe care o conduce a desfiinţat taxele de import-export.
Autor – AMA

Samsung a devenit cel mai puternic investitor în parcuri solare

Conform informatiilor publicate de Transelectrica, cel mai mare proiect fotovoltaic funcţional în România are o capacitate de 45 MW, gestionarul acestuia fiind compania LJG Green Source Energy Alpha. În medie, pentru fiecare megawatt într-un parc solar sunt necesare între 2,3 şi 2,5 hectare, aşa că tot proiectul ocupă o suprafaţă de aproximativ 112,5 hectare, mai mult decât 100 terenuri de fotbal.

Datele de la Registrul Comerţului arată însă că 78% din acţiunile acestei firme de proiect sunt controlate de compania Solluce România 1 BV, înregistrată în Olanda. La rândul ei, compania Solluce România 1 BV este deţinută în proporţie de 80% de către Samsung Corp., fiind una dintre companiile afiliate ale grupului Samsung, după cum arată datele publicate de conglomeratul coreean la finalul primului semestru din acest an. Restul de 20% din compania Solluce România 1 BV este deţinut de Samsung C&T Deutschland GmbH, potrivit datelor de pe site-ul Samsung. Compania nu a comentat până la închiderea ediţiei.

Parcul solar finalizat în comuna Slobozia are o valoare de 100 de milioane de euro, potrivit informaţiilor comunicate de casa de avocatură CMS Reich-Rohrwig Hainz, care i-a asistat pe dezvoltatorii acestei investiţii, care acum mai deţin 22% din compania de proiect. „CMS a asigurat consultanţă juridică asupra celui mai mare proiect fotovoltaic din România până la această dată. CMS i-a sprijinit pe dezvoltatorul Green Source şi pe constructorul şi pe dezvoltatorul de proiect LSG Group în 2012, când un conglomerat coreean a achiziţionat majoritatea acţiunilor din parcul fotovoltaic”, se arată într-un comunicat al CMS publicat la 9 octombrie, în care se precizează că valoarea investiţiei a fost de 100 mil. euro.

Informaţiile privind interesul gigantului Samsung pentru segmentul energetic local au apărut pentru prima dată la sfârşitul anului trecut, când Park Robyug, ambasadorul coreean pentru energie şi resurse din Ministerul de Afaceri Externe şi Comerţ, a declarat că firma analiza la acea vreme o serie de proiecte în domeniul energiei solare.

Sursa – http://www.businessmagazin.ro

Autor: Roxana Petrescu

A VI-a editie a Conferintelor Internationale de Energie Regenerabila la RENEXPO SOUTH-EAST EUROPE

 

Renexpo
Energiile regenerabile continua sa castige teren in ceea ce priveste viitorul energetic al Romaniei. Atentia autoritatilor este indreptata catre investitiile si posibilitatile de dezvoltare a acestui sector. Experti si persoane cu putere de decizie in domeniu se vor reuni pentru a sasea oara in cadrul targului si conferintelor RENEXPO SOUTH-EAST EUROPE. Evenimentul va avea loc in perioada 20-22 noiembrie 2013, la EXPOROM – Bucuresti si va gazdui peste 100 de vorbitori la cele 5 conferinte internationale si cele 4 evenimente conexe organizate.
Pentru a sasea oara experti internationali si romani se vor intruni la targul RENEXPOᅡ SOUTH-EAST EUROPE, cu scopul de a face schimb de cunostinte, experiente rezultate din practica, de a-si da sfaturi dobandite prin cercetare si dezvoltare dar si siguranta ca aceste cunostinte sa fie rapid transformate in practica. Conferintele inovatoare vor avea loc pe durata a trei zile concomitent cu targul.Conferintele internationale si evenimentele conexe din acest an sunt organizate cu sprijinul si in colaborare cu institutii de prestigiu. Printre co-organizatorii confe-rintelor se numara: Asociatia Partener pentru Administratia Publica Locala Bucuresti, Asociatia Electricienilor din Romania (AREL), Asociatia Romana pentru Microhidroenergie (ARmHE), Camera de Comert si Industrie Roma-nia-Germania/AHK Romania, CNR-CME, Institutul de Studii si proiectari Energetice (ISPE), Societatea de Instalatii Electrice si Automatizari (SIEAR).

Conferintele internationale:

Energia Eoliana
A VI-a Conferinta Internationala- Energia Eoliana in Romania

Energia Solara
A V-a Conferinta Internationala- Energia Solara in Romania

Power Grid
International Power Grid Interconnections

Biomasa
A VI-a Conferinta Internationala- Biomasa in Romania

Microhidrocentrale
A VI-a Conferinta Internationala- Microhidrocentrale in Romania

Workshop-uri si Forumuri:

Cogenerare
Al II-lea Workshop International: Cogenerare & District Heating

Electricitate
BMS – conditii pentru eficientizarea energetica a cladirilor

AREL
Forumul Electricienilor din Romania

Ziua Primarilor

Conferintele internationale si evenimentele conexe vor avea loc in paralel cu cea de-a VI-a editie a celui mai mare eveniment pe energie regenerabila din Romania – RENEXPO SOUTH-EAST EUROPE, unde peste 120 companii din 12 tari europene si 2 continente s-au inscris deja ca expozanti in cadrul targului.

RENEXPO SOUTH-EAST EUROPE este sponsorizat de companii nationale si internationale: Apostolas Bobolas SA, Gaia Energy SRL, Monsson Operation, RomNed Industrial Foundation Equipment SRL si SMEA srl.

Mai multe informatii despre cel mai mare eveniment din domeniul energiei regenerabile in Romania si Europa de Sud-Est, RENEXPOᅡ SOUTH-EAST EUROPE si conferintele insotitoare  puteti gasi pe www.renexpo-bucharest.com.

Despre REECO

Compania, cu sediul in Reutlingen-Germania este unul din cei mai mari organizatori de targuri si conferinte din Europa in domeniul energiei regenerabile si eficientei energetice. Din 1997 si pana in prezent, REECO a organizat peste 1000 de expozitii si conferinte, care au fost vizitate de aproximativ 50.000 de experti si la care au participat peste 2000 de expozanti. Portofoliul companiei cuprinde 9 targuri si 60 de conferinte organizate anual, de catre aproximativ 50 de angajati in Romania, Germania, Austria, Polonia si Ungaria.

Contact:
Anca Oprea
REECO RO EXPOZITII SRL
B-dul. Revolutiei, Nr. 96, Ap. 4,
310025 Arad
Tel: +40 (0) 257-230999
Fax: +40 (0) 257-230998
oprea[at]reeco.ro
www.reeco.eu

 

Scris de: Smile Media

Sursa: http://economie.hotnews.ro

Cel mai mare summit al energiei fotovoltaice din Romania va avea loc pe 19 noiembrie 2013

Bucuresti, 07 noiembrie 2013 – Cu peste 550 MW acreditati final in domeniul fotovoltaic, de zece ori mai mult decat anul trecut,  Romanian Solar Summit 2013 devine unul dintre evenimentele de referinta din domeniul energiei regenerabile.

Marti, 19 noiembrie, GOVNET impreuna cu Romanian Photovoltaic Industry Association (“RPIA”)  organizeaza a doua editie a “Romanian Solar Summit 2013 – Meet the PV market!”, cel mai mare eveniment din tara dedicat sectorului fotovoltaic. Cu participare exclusiva la nivel decizional, Summit-ul va reprezenta ocazia optima pentru industrie de a pune pe tapet realizarile din ultimul an si va lua in discutie oportunitatile si problemele actuale. Summitul este un punct de intalnire al intreprinzatorilor in sectorul energiei solare si al companiilor furnizoare pentru acest domeniu, ce isi propune sa faciliteze noi parteneriate si posibilitati de dezvoltare ale pietei, pe baza informatiilor sustinute si prezentate de catre specialistii si autoritatile de stat din domeniu.

Pe parcursul Summitului vor fi dezbatute teme de actualitate referitoare la piata de energie fotovoltaica, precum:
–    analiza pietei actuale de energie solara si perspective pentru 2014
–    Tariful Fix dedicat proiectelor mai mici de 1 MW
–    centralele fotovoltaice pe acoperisuri – urmatorul motor de dezvoltare pentru solar
–    bariere legislative in dezvoltarea proiectelor fotovoltaice
–    taxe si TVA: aspecte practice si provocari
–    puncte cheie in dezvoltarea proiectelor fotovoltaice de succes
–    proiecte in dezvoltare – așteptarile investitorilor

“Romania scrie in acest moment o pagina importanta in istoria regenerabilelor. Anul acesta ne raportam la o piata a energiei fotovoltaice de zece ori mai mare decat cea de anul trecut, dezvoltata in mod sustenabil de companii care iau in considerare Romania chiar si cu reducerea de certificate programata pentru anul viitor. Dupa o prima editie de succes a Summitului, continuam traditia printr-un eveniment ce pune accent pe prezentari practice si participanti la cel mai inalt nivel.   Prin intalnirile prestabilite pentru sponsorii principali ai evenimentului si sectiunea dedicata pentru networking,  unde se pot purta discutii directe cu cei mai mari jucatori din domeniul fotovoltaic, ne propunem ca participantii sa aiba niste beneficii concrete de la acest Summit,” a declarat Ciprian Glodeanu, presedintele Romanian Photovoltaic Industry Association.

In cadrul evenimentului vor fi prezente companii importante din domeniu precum: AFI Romania, Alpha Wind, Alpique Romindustries, Barlovento, Baruch, Cumpanasu si Dejescu, Energovoltaic, Eolenvest, Eolis Group srl, E-RES, EDPR, Egnatia ROM, Etem System, Greco JLT, Hategan, Ivy Grid, IWC Concepts, Jinko Solar, Kostal Solar Electric, Marsh, Martifer Solar, Monsson, Nexans, Noerr,  Optim Project Management, Polaris, REC Solar, Skypower Services, Solar Park, Solveo Energie, Temad, Tinmar, Wind Power Energy, Enel Green Power, GDF Suez, Renergy Power Plants, Repom, dar si autoritati din cadrul ANRE, OPCOM, Transelectrica, Ministerul Energiei, Minister Mediului si Schimbarilor Climatice, Ministerul Finantelor etc.
Agenda evenimentului poate fi vizualizata aici: http://govnet.ro/solar_summit.

Contact:
Magda Ion
Event coordinator
Magda.ion[at]govnet.ro
+40 723 037 007

Sursa: http://www.webpr.ro